Lina Radell

Lina RadellIllamående under graviditet

Att må illa under graviditeten är något jag fått erfara. Jag heter Lina Sporre Radell är grundade och driver Training For Pregnant. Under båda mina graviditeter har jag mått illa från att jag har kissat på stickan tills dessa att bebis har kommit. Jag tänker ge mina tips och erfarenheter om illamående under graviditet. Detta avsnitt om illamående under graviditet är en del av vår följetong: Ska jag träna som gravid?

Många upplever illamående under graviditeten. Så många som 80% upplever att de mår illa någon gång under graviditeten. Något som är väldigt konstigt är att man ännu inte vet vad det är som påverkar illamåendet. Vissa säger att det är hormoner och andra pekar på stress i samband med hormoner. För många är det inte så påtagligt och går över ganska snabbt medans för andra påverkar det vardagen och går inte över under graviditeten.

Jag vill börja med att skriva att du alltid ska råda med din barnmorska och om det är akut kontakta vårdcentralen/akutmottagning.

 

Mina egna tips, erfarenheter och lärdomar

Under mina två graviditeter har jag testat på de flesta olika sätten att förmildra illamåendet. Till en början pratade jag med min barnmorska. Hos henne fanns det olika steg. Det första var att testa på medicin och skulle det inte fungera kunde jag på sikt bli sjukskriven. Sjukskrivning är något man tar till då stress för vissa gör att illamåendet ökar. För min del ville jag testa olika alternativa sätt. Detta då jag till en början inte ville ta mediciner eller sjukskriva mig. Så jag testade:

 • Dietist
  • Det första jag gjorde var att kontakta en dietist för att få tips på vad jag skulle äta och inte. Om det fanns något som jag skulle undvika. Jag hade själv känt att lukten av stekt mat var något som jag inte mådde bra av. Hos dietisten fick jag tipsen: inte för kryddstark mat, ät ofta, undvik koffein och hellre kokt än stekt mat. När jag testade mig fram insåg jag att det som fungerade en dag kanske inte fungerade nästa dag. Men att äta ljust bröd och citrusfrukter fungerade överlag för mig. Många gånger blev det bara pasta då detta fungerade bäst. Något som tog lång tid innan jag insåg men förvånade mig var att jag mådde illa av vanligt vatten. Men om det var kolsyrat och smaksatt så fungerade det mycket bättre!
 •  Akupunktur
  • Jag blev otroligt glad när jag hittade en akupunktör som var barnmorska och även massör! En stund hos henne 1-2 gånger i månaden blev en härlig plats där illamåendet släppte lite samtidigt som hon hjälpte till med mina onda höfter så jag fick enklare att gå i slutet av graviditeten!
 • Kognitiv beteende terapi
  • Läste mig till att jag kanske kunde ändra mina tankar och på så sätt må mindre illa. Jag gav detta några gånger men när jag vaknade på nätterna av att jag hulkade kändes det inte som att jag kunde ändra min mentala inställning…
 • Åksjukearmband
  • Läste mig till att åksjukearmband kunde fungera mot illamåendet. Tyvärr var detta ingenting som hade någon effekt på mig.
 • Fysisk aktivitet
  • Under båda mina graviditeter har jag varit aktiv. Detta är något som har tagit bort lite av illamåendet. Jag har alltid fått bra med endorfiner efter ett träningspass och för mig blev illamåendet lite mindre under och efter träning.

Som sagt var det som överlag fungerade för mig akupunktur, att äta “snäll” mat som husmanskost och ljust bröd, citrusfrukter, inte dricka vanligt vatten och att träna. Varje dag skiljde sig från dagen innan men jag hade alltid några saker som fungerade bättre och för mig var det dessa. Till viss del lyckades jag förmildra illamåendet, jag blev aldrig av med det utan fick hitta sätt att ta mig genom graviditeten.

Jag har även testat tabletter från barnmorskan men för mig blev det ett mer kemiskt illamående som var värre än det vanliga så jag slutade. Under min andra graviditet gick jag även med på att sjukskriva mig under andra halvan av graviditeten. Detta gjorde såklart att jag fick mer luft under vingarna och orkade mer hemma. Det var stor skillnad på första och andra graviditeten. Då första var det “bara” jag och min man och på kvällarna kunde jag ligga på en soffa. Medans andra graviditeten vill jag kunna finnas lite mer för vårt första barn.

Jag hoppas att du har fått lite tips och saker du kan testa för att ta dig genom ditt illamående under graviditeten!Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *