Ska jag träna som gravid? Eller ska jag inte träna som gravid? Detta är frågor som många ställer sig. Tidigare har det funnits delade meningar men på senare tid har alltmer forskning gjorts som visar på positiva effekter av att träna under graviditeten.

Vi vill guida dig och ge dig olika verktyg under den gravidresa som du har framför dig. Vi kommer med ett par teman per månad där våra ambassadörer skriver och informerar. Ämnen vi kommer ta upp under graviditet är:

Detta hoppas vi ska kunna ge svar på frågan “Ska jag träna som gravid?”
 

När vi har svarat på frågan: Ska jag träna som gravid?

Sen kommer vi ta upp andra frågor och tankar. En av dessa är illamående. Många mår dåligt under början av graviditeten. Finns det några tips på hur man ska göra för att få bort eller förmildra illamåendet?

Vi kommer även ta upp måsten till BB-väskan och en förlossningsberättelse av Benita Jonsson. 

Efter dessa delar går vi på teman som gäller träning efter graviditet:

 • Vad ska jag tänka på? Vad är säkert/inte säkert att träna efter graviditet och varför?
 • Varifrån ska man börja på efter graviditet? Hur kommer jag igång?
 • Vilka kroppsdelar bör jag speciellt träna direkt efter graviditet och varför?
 • Hur hittar/tränar jag det inre stödet (mage/bäckenbotten) efter graviditet samt hur integrerar jag det i träningen?
 • Ärrbehandling efter kejsarsnitt – Vad och varför?
 • Tips på hur man ska komma igång med styrketräningen
 • Träna med bebis, hur gör jag? Tips på övningar
 • Vad är diastas och vad bör man ta i beaktning?
 • Vad är framfall och vad bör man ta i beaktning?
 • Vad är navelbråck och vad bör man ta i beaktning?
 • Hur tränar man med framfall/diastas/navelbråck (vad bör man ta i beaktning i träningen)?
 • Tips på hur komma igång med löpträningen igen efter graviditet
 • Hur bär jag barnet “ergonomiskt”
 • Neutral position i kroppen, vad och varför spelar det roll för återhämtningen?

Det finns så många intressanta ämnen som vi också kommer värva som inte rör träning direkt men hälsa:

 • Att hitta motivation i det nya familjelivet. Det finns så mycket som anpassas och prioriteras, hur ska jag göra? Anna Mellberg
 • Smidiga middagar som passar hela familjen
 • Hälsosamma snacks, Anna Mellberg

Vi kommer alltså presentera ett eller två nya teman varje månad. De som skriver åt oss är några av våra Ambassadörer:

Anna Mellberg (http://www.annamellberg.se/) Hälsokonsult och Personlig Tränare. Anna inspirerar till att skapa en balanserad hälsosam syn på livet. Där inget är svart eller vitt. Där choklad kan kombineras med löpning och ibland bytas ut mot en näringsrik smoothie. Där vila och återhämtning är en del av att leva hälsosamt. Och framförallt, det viktigaste av allt, att det finns glädje i det vi gör!

Amanda Gunnarsson (https://amandagunnarsson.vimedbarn.se/) Jobbar som personlig tränare och har ett tvillingpojkar som är födda April 2018.

Benita Jonsson (https://bonusmammans.com/) Har bakgrund i vattnet och är både simlärare & babysiminstruktör. Benita har även lång erfarenhet inom både gym/gruppträning och nu studerar till fysioterapeut med siktet inställt på kvinnohälsa.

Fanny Indola (https://www.nicetreeni.com/) Fanny är trebarnsmamma och har en lång specialisering inom pre & postnatal (gravid & efter graviditet) träning. Specialiserad inom rehabilitering av magmuskeldelning. Fanny är första personliga tränaren i Finland som specialiserat sig på aktividrottare & tävlingsidrottaren graviditets & efter graviditetsträning.

Madeleine Rybeck (https://www.lifeatcore.com/) är PT, kostrådgivare och löpcoach med fokus på hållbar hälsa för kvinnor. Madeleine erbjuder träningstips, recept och inspiration generellt, med mer specifikt fokus på löpning, bålträning och bäckenbottenstyrka. Träning med ett kvinnligt perspektiv helt enkelt!

Michaela Augustsson, Leg. Fysioterapeut inom Idrottsmedicin och Kvinnohälsa. Flerfaldig guldmedaljör inom Atheltic Fitness och ett starkt silver inom Styrkelyft – 63kg. Nu även Stark mamma sedan -18.

Lina Sporre Radell (https://trainingforpregnant.com/) Är mamprenör och startade Training For Pregnant under sina barns första år.

Sandra Lindberg (http://halsojunkie.se/) Sandra är utbildad friskvårdskonsulent, kostrådgivare, PT och massageterapeute. besitter ELEIKO STRENGTH COACH- och försvarsmaktens utbildning UGL – utveckling av grupp & ledarskap. Bortsett från detta älskar hon sitt kök och att sätta guldkant på tillvaron.

Viktoria Lindskog, licensierad PT med fokus på gravida, nyblivna mammor och konditionsträning.

Vi vill poängtera att våra ambassadörer är väldigt kunniga och alla har sina utbildningar/erfarenheter. Dock kan deras skola vara olika och med det sagt får du gärna ställa frågor om du känner att något är motsägelsefullt. Texterna och träningen är från Ambassadörerna och inget Training For Pregnant ansvarar för. Viktigt att tänka på är att du alltid ska uppsöka professionell hjälp (gärna våra ambassadörer) om du tycker det känns svårt eller obehagligt. Med all denna information hoppas vi på att du får svar på din fråga: Ska jag träna som gravid?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *