Fanny Indola

Fanny IndolaGrymma Fanny Indola är licensierad personlig tränare specialiserad inom kvinnohälsa. Fanny skriver om “Hur  förbereder jag mig inför förlossning genom träning?” Detta är en del i vår följetong “Ska jag träna som gravid?

Vi vill poängtera att våra ambassadörer är kunniga på sitt område och har olika utbildningar och erfarenheter. Är det något du undrar över får du gärna ställa frågor! Ambassadörerna står själva för innehållet i sina blogginlägg och är fullt ansvariga.

Fanny har på sig våra träningstights samt träningslinne som passar både under och efter graviditet.

 

Hur förbereder jag mig för förlossning genom träning?

För det första är det till en stor fördel att känna sin kropp och sig själv så bra som möjligt. Hur reagerar du och din kropp mot smärta? Vad behöver du för att känna dig trygg? Har du erfarenhet av vad som passar din kropp och vad som inte passar? Det finns många sätt man kan förbereda sig inför en förlossning -kejsarsnitt eller vaginal. I denna text fokuserar jag på vad just du kan tänka på angående din träning för att förbereda kroppen inför förlossningen så jag hoppas kunna hjälpa dig med frågan: Hur förbereder jag mig för förlossning genom träning?

Mindfulness – Övningar samt rörelser där du fokuserar på hela din kropp, en stund för dig själv utan måsten. Att varva ner för att få ner (eventuella) stressnivåer i kroppen. Vi vill inte att kroppen ska vara i ett ”fly och kampläge”, utan vi vill att kroppen och knoppen ska känna sig redo inför förlossning.

Hur kan man använda sig av mindfulness övningar för att förbereda kroppen?

 • Välj en bekväm position i ett rum där du får vara i lugn och ro
 • Fäst fin blick
 • Börja med att fokusera på din andning en stund, hur länge väljer du själv
 • Du kan börja fokusera din andning till vissa delar av kroppen för att känna efter hur just den delen av kroppen känns, och ifall det känns tajt så använd din andning för att hitta avslappning. Du kan även hitta avslappning genom att först spänna muskeln/kroppsdelen på utandning för att sedan hitta avslappning på inandning, för att sedan endast fokusera på avslappningsfasen.
 • Du kan även visualisera hur du tar emot sammandragningarna och lära din kropp att vara så avslappnad som möjligt. Tänk på att vara avslappnad i hela kroppen, även ansiktet!
 • Det finns mindfulness appar eller musik att ladda ner ifall du känner att du vill ha något att följa

Jag rekommenderar mina gravida PT-kunder att redan under graviditeten öva på olika positioner som de eventuellt vill pröva på under förlossningen, för att hitta vilken/vilka som känns mest naturliga/sköna för dem.

Att använda tyngdkraften som hjälp (såsom stående positioner) hjälper naturligt babyn att komma neråt under förlossningen, olika förslag:

 • Sidoliggande (med eller utan boll/lång dyna mellan knäna och benen)
 • Fyrstående (överkroppen på boll/sängkant/sackosäck)
 • Barnets position (öppna knäna till sidorna)
 • Djup knäböj (kan utövas i trx eller motsvarande så att man får avslappnat kroppen)
 • Sitta på gymboll (kan utöva rörelser fram-bak, sida-sida eller cirkelrörelser)

Att utöva andningsövning i dessa positioner redan under graviditeten för att bli medveten vad som känns bra åt ens kropp samt i vilken position/er man känner att man kan avslappnat bäckenbotten och hela kroppen, kan hjälpa att förbereda kroppen samt knoppen inför förlossning. A & O är att känna sig trygg, lugnt samt avslappnad och att öva på det.

Att avsluta varje träningspass genom att välja 1-2 positioner där du övar avslappning i några minuter hjälper dig att redan under graviditeten gradvist förbereda knopp och kropp inför förlossning. Samt att få ner den (eventuella) stressnivån. Du kan förstås även utöva övningarna/positionerna hemma, tex. varje kväll före du går och lägger dig så fokuserar du 5min på avslappning och att vara i nuet.

Hoppas att detta hjälper dig och svarar på “Hur förbereder jag mig för förlossning genom träning?”

Pss! Få 15% rabatt vid ditt nästa köp genom att använda Fannys rabattkod: nicetreeni vid ditt nästa köp!Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *