Viktoria Lindskog

Viktoria LindskogViktoria Lindskog är licensierad PT med fokus på gravida, nyblivna mammor och konditionsträning. Viktoria skriver om: “Hur modifiera jag träning under graviditetens gång? Tips på övningar“. Detta är andra delen i vår serie “Ska jag träna som gravid?” Vi vill poängtera att våra ambassadörer är kunniga på sitt område och har olika utbildningar och erfarenheter. Är det något du undrar över får du gärna ställa frågor! Ambassadörerna står själva för innehållet i sina blogginlägg och är fullt ansvariga.

Viktoria har på sig vår gravidbaddräkt som även passar efter graviditeten.

 

Hur modifiera jag träning under graviditetens gång?

När det kommer till träningen under graviditeten är det svårt att veta har mycket man ska ta i, när det är dags att ta ett steg tillbaka i träningen eller kanske till och med ändra i träningen. Allt är självklart väldigt individuellt och beror på många faktorer. Har man exempelvis en graviditetskomplikation ska man alltid rådgöra med sin barnmorska eller läkare först.

I början kan du fortsätta träna precis som innan, du kanske känner dig lite tröttare än vanligt och inte har samma ork, men när det kommer till träningen behöver du inte tänka på att modifiera något ännu, endast om det känns obekvämt eller gör ont på något vis. Vi delar upp träningen i 3 olika fack: Kondition, Styrka och Rörlighet. Vi tar dem steg för steg.

  • Kondition:Till en början är det som sagt ingen fara att träna på, så länge det känns bra. Accepterar kroppen att du springer så absolut ska du göra det. Ju längre du kommer sen kommer flåset bli allt mer tyngre. Bara gå upp för trapporna kommer kännas som en kamp. Men att träna kondition är i sig inte farligt. Men ju mer magen växer kan det vara skönt att kanske byta löprundorna med cykel där du inte roterar i bäckenet så mycket. Viktigt att tänka på är att försöka hålla ner maxpulsen när du tränar. Så alla intervaller på max får ligga på hyllan ett tag.
  • Styrka:Samma är här att du till en början kan träna på precis som vanligt så länge det känns bra. Men ju längre i graviditeten du kommer kan det vara bra att sänke vikten och kanske ändra övningar. Det kan även vara idé att kanske göra vissa övningar sittande för att stabilisera kroppen. Redan i början av graviditeten kan det vara bra att börja lägga fokus på sin inre magmuskel för att få hjälp med stabilitet och hållning. Samt övningar för ex höfter för att få hjälp att stabilisera höfterna och förhoppningsvis minska risken för foglossningssmärta. I början kan man göra lite tyngre mag- och höftövningar och ju längre man kommer kanske man behöver ta det lite lugnare och göra lite lättare övningar.
  • Rörlighet:Ju längre i graviditeten du kommer, desto rörligare blir du. Man kan själv uppleva att man plötsligt har en mycket god rörlighet fast man i vanliga fall känner sig stel. Våra leder förbereder ju sig på förlossningen där bäckenet behöver bli rörligare. Viktigt att tänk på är att inte vara i de nya ytterlägen och tänja i hopp om att det ska vara kvar till efter graviditeten utan att försöka hålla sig till  de lägen man är van att vara i. Går man på mycket yoga kan en ide vara att börja på gravidyoga efter ett tag för att få hjälp med tips och trix på hur man ska tänka.Men glöm inte att allt är individuellt. Det som fungerar för mig, kanske inte fungerar för dig. Rådgör alltid med en barnmorska eller tränare som är specialiserad på gravidträning om du känner dig osäker.

 Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *